Rabu, 16 Februari 2011

Cinta...

Assalamualaikum...

Nk k0ngsi crita je bru2 ni sambutan Maulidur Rasul 1432H kt KB rata2nya sderhana tp meriah... Alhamdulillah..
Pnceramah kali ni yg djemput xslap aq la nma dia Ust Hj. Wahidin Bin Sukarno.org Indon...dlu klu xsalah la die ni prnah bg cramah wk2 pmbukaan masjid kt KB ni dpn Sultan Pahang.Cra dia sampaikn ceramah mmg mnarik..
skit pn xb0san

Ustz: Seseorng itu kalau cinta dia btul2 sejati dia akan jd seorng pemberi dn smestinya apa yg diberinya itu di jlan Allah SWT..

2kta die la..nk dikukuhkn lg crita ni kta ktpi kn cinta len selain daripada cinta kpd Rasulullah SAW, aq de t'bce stu hdis ni..Nabi SAW prnah mengatakan yang bermaksud:"Demi nyawaku di tangan-Nya, tidak beriman seseorang kamu sehingga aku menjadi orang yang dia kasihi melebihi kasihnya terhadap ayah, emak, dan semua makhluk yang lain." (Hadis Riwayat Bukhari)

Mksudny melalui knyataan Nabi SAW itu jelas mnunjukkn bhwa kita ni sbg umatny msti mletakkn rsa kecintaan t'hdapnya di puncak rasa cinta..tp p's0alanny mampu ke kta mncapainy?
Apa yg ditekanknny wk2 itu ialah bgaimana kte ni hndak menzahirkn@m'beri rsa kecntaan kpdany..byak cra sbnrnya ttpi antranya la...

kta boleh laksanakn sgla sunnah dn panduan hidup yg telah dip'tunjukkannya dn teladani sedaya t'mampu... Selain itu kte bleh pmerkn jalan hidup yg mmg menepati ssur galur sunnahnya sperti hidup b'keluarga dn hdup b'muamalat b'dsarkn pnduannya...
P'byakkn bacaan selawat juga merupakn antra mekanisme t'baik mnjdikn dri kta bnar2 cntakn Rasulullah SAW.
Bgitu juga dgn akhlak diri shrusnya la sejajar dgn akhlak mulia Nabi Muhammad SAW sbb Rasulullah ni tdak pernah ptus b'pesan mngnai prluny kte b'akhlak mulia ni..Sabda Nabi SAW dan ingatlah kata-kata baginda ini sepanjang hayat dikandung bdan:"Sesungguhnya orang yang paling aku cintai dan paling dekat tempat duduknya dariku pada hari Kiamat adalah orang yang paling baik akhlaknya." (Hadis riwayat at-Tarmizi)

kt sni nk pesan skt la jgn kte hnya igt dn rsa sgt syg kt Nabi SAW bila msa Maulidur Rasul je..Cuba jdkn nya spnjang msa...InsyaAllah rahmat Allah SWT sntse ada jika kita beri spn0hnya cnta kita kpd kekasih-Nya..
Sekian....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan